Soorten

Er zijn veel verschillende soorten dakkapellen. Hoe kunt u voor de beste en voordeligste dakkapel kiezen?

Prijzen

Dakkapellen zijn er in veel verschillende soorten en net zoveel verschillende prijzen. De voordeligste dakkapel met een breedte van 2.50 meter heeft u vanaf ongeveer € 3.000. Het gaat dan om een prefab constructie van hout. Geeft u de voorkeur aan kunststof, dan beginnen de prijzen vanaf € 3.750.

Wilt u weten hoeveel u kwijt zou zijn in uw situatie, vul dan bovenaan deze pagina uw postcode in. Hiermee ontvangt u, geheel vrijblijvend, gerichte offertes van maximaal 4 dakkapellen specialisten uit uw regio. Door de prijzen naast elkaar te leggen kunt u kiezen voor de voordeligste optie.

Soorten dakkapellen

Om de beste dakkapel voor uw dak te kiezen, kunt u letten op verschillende criteria. In dit artikel zullen wij de belangrijkste onderdelen bespreken die bepalend kunnen zijn voor uw keuze. De soorten dakkapellen kunnen van elkaar in verschillen op het gebied van:

  • Materiaal
  • Bouwwijze
  • Model

Materiaal

Dakkapellen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten materialen: hout, kunststof of een combinatie van beide. Behalve in prijs zijn er verschillen in eigenschappen en uiterlijk. Kunststof is het best isolerende materiaal, helemaal als u kiest voor een polyester dakkapel die uit 1 stuk is gegoten en dus geen naden meer heeft waar tocht doorheen kan. Voor een houten dakkapel wordt vaak gekozen vanwege het karakteristieke uiterlijk. U kunt ook nog kiezen voor kunststof met houtnerf. Hiermee benadert u de sfeer van echt hout en profiteert u van de isolerende eigenschappen van kunststof.

Bouwwijze

Dakkapellen kunnen op traditionele bouwwijze worden geplaatst, maar u kunt ook kiezen voor prefab. Prefab houdt in dat de dakkapel al in de fabriek grotendeels in elkaar wordt gezet, en alleen nog op uw dak hoeft te worden gezet. Grote voordelen hiervan zijn de lage productiekosten en de snelheid: prefab dakkapellen worden doorgaans binnen 1 dag geplaatst. Het kan echter voorkomen dat uw dak hier niet geschikt voor is, of dat u een afwijkend formaat dakopbouw wilt. In dat geval kunt u kiezen voor de traditionele bouwwijze. De constructie wordt dan ter plekke op uw dak gebouwd. Dit brengt hogere kosten met zich mee, maar het voordeel is dat u uw dakkapel volledig op maat kunt laten maken.

Model

U kunt kiezen voor een dakkapel met een schuin dak of een plat dak. De prijzen voor dakkapellen met een plat dak liggen lager. De plaatsing verloopt eenvoudiger en kan bovendien mogelijk vergunningsvrij. Wilt u echter een dakopbouw met een langere levensduur die minder onderhoud vraagt, dan is een schuin dak de beste optie. De prijzen hiervoor liggen weliswaar hoger, maar dit model is onderhoudsvriendelijker en sluit qua uiterlijk mooi aan op uw dak.

Kiezen voor een nokverhoging

Heeft u een zolder met een laag dak, en wilt u veel meer ruimte in huis creëren? Dan kunt u ook voor een nokverhoging kiezen in plaats van een dakkapel. De nok van uw dak wordt dan verschoven en/of verhoogd. Hiermee ontstaat praktisch bijna een nieuwe verdieping. Een nokverhoging betekent een ingrijpende verbouwing, maar het levert u ook veel meer beloopbaar vloeroppervlak op, waardoor de waarde van uw huis aanzienlijk kan stijgen.

Tot wel 40% besparen op uw dakkapel

Bent u van plan de ruimte in uw huis aanzienlijk te vergroten met een dakopbouw of nokverhoging? Wij raden u aan om altijd eerst inzicht in de kosten van de verschillende soorten dakkapellen te krijgen. Vraag prijzen op bij verschillende specialisten om een goed afgewogen keuze te kunnen maken. U kunt hiermee tot wel 40% besparen bij het kiezen voor een nieuwe dakkapel.