Dakkapel vergunningsvrij

Als u uw dakkapel vergunningsvrij wilt laten plaatsen, moet deze voldoen aan een aantal regels. Welke regels zijn er voor het vergunningsvrij plaatsen van een dakkapel?

Prijs dakkapel

Een standaard dakkapel van 1.50 meter hoog en 2.50 breed kost gemiddeld € 3.750 tot € 4.000. Als u vergunningsvrij kunt bouwen, dan scheelt dat aanzienlijk in de totaalkosten. Een vergunning kost namelijk al snel € 400. Wilt u weten wat de totale kosten voor uw dakopbouw zullen worden, vraag dan makkelijk en snel meerdere offertes aan door hierboven uw postcode in te vullen.

De regels

Als u met een aantal regels rekening houdt, kunt u uw dakopbouw zonder vergunning laten plaatsen. Het gaat dan vooral over de positie van dakkapellen op het dak. We gaan er hierbij vanuit dat uw huis geen monument is, en permanent wordt bewoond. Om uw dakkapel vergunningsvrij te kunnen laten plaatsen, moet u zich verder aan een aantal regels houden op het gebied van:

  • Plaatsing
  • Model
  • Maten van de dakkapel

Plaatsing

Bij plaatsing aan achterkant of zijkant van het huis heeft u geen vergunning nodig.  Als u een dakkapel aan de zijkant van uw huis wilt laten plaatsen, kan dit vergunningsvrij als deze niet aan een openbaar gebied ligt, bijvoorbeeld een weg of bos.

Model

Om uw dakkapel vergunningsvrij te laten plaatsen kiest u voor een dakopbouw met plat dak en ondoorzichtige zijkanten.

Maten

Er gelden maximale maten voor uw dakkapel als u deze zonder vergunning wilt laten plaatsen. Zie hiervoor onderstaande afbeelding.

  • Hoogte: maximaal 1,75 m
  • Onderkant: tussen 0,5 m en 1 m boven de dakvoet
  • Bovenkant: minimaal 0,5 m onder de daknok
  • Zijkanten: minimaal 0,5 m van zijkanten van het dakvlak
  • Zijkanten bij rijtjeshuis: minimaal 0,5 van woningscheidende muur

Voordeliger en sneller

Het grootste voordeel van vergunningsvrij bouwen is dat u geen geld kwijt bent aan een bouwvergunning. Dat is dus een stuk voordeliger. Zo kunt u meer geld besteden aan uw dakkapel. Denk bijvoorbeeld aan extra opties, zoals een knieschot of rolluiken. Bovendien kost het aanvragen van een vergunning en het wachten op het antwoord behoorlijk wat tijd. Zonder vergunningsplicht kan uw leverancier direct aan de slag en kunt u veel sneller van het resultaat genieten.

Bouwbesluit en burenrecht

Als u geen vergunning nodig heeft, moet u zich evengoed aan een aantal regels houden. Deze zijn vastgelegd in het Bouwbesluit en in het Burgelijk Wetboek. In het Bouwbesluit staan de technische eisen, bijvoorbeeld over veiligheid en gezondheid, waaraan uw dakkapel moet voldoen. Een professionele dakkapellenspecialist houdt hier standaard rekening mee.

Ook is in het Burgerlijk Wetboek het burenrecht vastgelegd. Dit gaat vooral over gebruikelijke omgangsvormen. In de praktijk betekent dit bijvoorbeeld het tijdig inlichten van buren over bouwplannen. Nodig uw buren dus even uit op de koffie en voorkom onenigheid achteraf.

Bouwvergunning nodig

Voldoet uw dakkapel niet aan de eisen voor vergunningsvrij bouwen? Dan heeft u een bouwvergunning nodig. Deze kunt u online aanvragen bij uw gemeente via www.omgevingsloket.nl. De aanvraag komt automatisch bij uw gemeente terecht. Hier wordt ook aangeven welke stukken u allemaal moet inleveren. Twijfelt u over uw vergunningsplicht, dan kunt u op deze website ook de vergunningcheck invullen. Zo weet u snel of de vergunning echt nodig is.

Offertes vergelijken

Overweegt u extra ruimte en licht op zolder? We raden u aan om altijd eerst offertes van meerdere dakkapellenspecialisten te vergelijken. De prijzen kunnen namelijk aanzienlijk verschillen. Door te vergelijken kunt u tot wel 40% besparen op uw nieuwe dakkapel en dat scheelt, naast het vergunningsvrij bouwen, nog meer in de kosten.