Dakkapel vergunningsvrij

Als u uw dakkapel vergunningsvrij wilt laten plaatsen, moet deze voldoen aan een aantal regels. Welke regels zijn er voor het vergunningsvrij plaatsen van een dakkapel?

Dakkapel vergunningsvrij: Prijs

Een standaard dakkapel van 1.50 meter hoog en 2.50 breed kost gemiddeld € 3.750 tot € 4.000. Als u uw dakkapel vergunningsvrij kunt bouwen, dan scheelt dat aanzienlijk in de totaalkosten. Een dakkapel vergunning kost namelijk al snel € 400. Hieronder ziet u de gemiddelde dakkapel prijzen voor de verschillende soorten in een tabel.

Soort dakkapelPrijs prefab (incl. plaatsing)Prijs traditioneel (incl. plaatsing)
Houten dakkapelVanaf € 3.000Vanaf € 4.000
Kunststof dakkapelVanaf € 3.750Vanaf € 4.700
Polyester dakkapelVanaf € 4.250n.v.t.

Dakkapel zonder vergunning extra voordelig

Wilt u weten of u uw dakkapel zonder vergunning kunt laten plaatsen? Vraag dan persoonlijk advies aan een dakkapel specialist in uw regio. Dakkapel specialisten zijn experts op dit gebied en zijn op de hoogte van alle veranderingen in de regelgeving. Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan van tot wel 4 dakkapel specialisten in uw regio. U komt op deze manier eenvoudig in contact met de dakkapel specialisten en kan snel kijken welke specialist de voordeligste tarieven hanteert. Zo bespaart u op uw dakkapel extra veel.

Dakkapel vergunningsvrij

Regels dakkapel vergunningsvrij plaatsen

Als u met een aantal regels rekening houdt, kunt u uw dakopbouw zonder vergunning laten plaatsen. Het gaat dan vooral over de positie van dakkapellen op het dak. We gaan er hierbij vanuit dat uw huis geen monument is en permanent wordt bewoond. Om uw dakkapel vergunningsvrij te kunnen laten plaatsen, moet u zich verder aan een aantal regels houden op het gebied van:

  • Plaatsing
  • Model
  • Maten van de dakkapel

Plaatsing dakkapel

Bij het plaatsen van een dakkapel aan achterkant of zijkant van het huis heeft u geen vergunning nodig.  Als u een dakkapel aan de zijkant van uw huis wilt laten plaatsen, kan dit vergunningsvrij als deze niet aan een openbaar gebied ligt, bijvoorbeeld een weg of bos.

Model dakkapel

Om uw dakkapel vergunningsvrij te laten plaatsen kiest u voor een dakopbouw met plat dak en ondoorzichtige zijkanten.

Maten dakkapel

Er gelden maximale maten voor uw dakkapel als u deze vergunningsvrij wilt laten plaatsen. Zie hiervoor onderstaande afbeelding.

  • Hoogte: maximaal 1,75 m
  • Onderkant: tussen 0,5 m en 1 m boven de dakvoet
  • Bovenkant: minimaal 0,5 m onder de daknok
  • Zijkanten: minimaal 0,5 m van zijkanten van het dakvlak
  • Zijkanten bij rijtjeshuis: minimaal 0,5 van woningscheidende muur

Dakkapel vergunningsvrij plaatsen

Voordelen dakkapel vergunningsvrij

Het grootste voordeel van een dakkapel vergunningsvrij bouwen, is dat u geen geld kwijt bent aan een bouwvergunning. Dat is dus een stuk voordeliger. Zo kunt u meer geld besteden aan uw dakkapel. Denk bijvoorbeeld aan extra dakkapel opties, zoals een knieschot of rolluiken. Bovendien kost het aanvragen van een vergunning en het wachten op het antwoord behoorlijk wat tijd. Zonder vergunningsplicht kan uw dakkapellen specialist direct aan de slag en kunt u veel sneller van het resultaat genieten.

Bouwbesluit en burenrecht

Als u geen vergunning nodig heeft, moet u zich evengoed aan een aantal regels houden. Deze zijn vastgelegd in het Bouwbesluit en in het Burgerlijk Wetboek. In het Bouwbesluit staan de technische eisen, bijvoorbeeld over veiligheid en gezondheid, waaraan uw dakkapel moet voldoen. Een professionele dakkapellenspecialist houdt hier standaard rekening mee.

Ook is in het Burgerlijk Wetboek het burenrecht vastgelegd. Dit gaat vooral over gebruikelijke omgangsvormen. In de praktijk betekent dit bijvoorbeeld het tijdig inlichten van buren over bouwplannen. Nodig uw buren dus even uit op de koffie en voorkom onenigheid achteraf.

Bouwvergunning nodig

Voldoet uw dakkapel niet aan de eisen voor vergunningsvrij bouwen? Dan heeft u een bouwvergunning nodig. Deze kunt u online aanvragen bij uw gemeente via  het Omgevingsloket. De aanvraag komt automatisch bij uw gemeente terecht. Hier wordt ook aangeven welke stukken u allemaal moet inleveren. Twijfelt u over uw vergunningsplicht, dan kunt u op deze website ook de vergunningcheck invullen. Zo weet u snel of de vergunning echt nodig is.

Prijzen vergelijken

Overweegt u extra ruimte en licht op zolder en bent u op zoek naar een dakkapel? Vergelijk altijd eerst de prijzen van meerdere dakkapel specialisten voordat u uw keuze maakt. De prijzen kunnen namelijk aanzienlijk verschillen. Vraag hier gratis en eenvoudig in één keer offertes aan van tot wel 4 dakkapel specialisten in uw regio. De offertes heeft u binnen 2 werkdagen al in huis. Binnen een mum van tijd heeft u de dakkapel specialist gevonden die uw project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doet u bij ons volledig vrijblijvend. U zit dus nergens aan vast.