Dakkapel zelf plaatsen

Een dakkapel zelf plaatsen is een uitdagende klus voor een ervaren doe-het-zelver. Is het haalbaar voor u? Hier vindt u een handig stappenplan voor het zelf plaatsen van uw dakkapel.

Prijzen

De prijzen van het plaatsen van een dakkapel verschillen per type dakkapel. Voor een prefab exemplaar kunt u rekenen op gemiddeld € 4000 inclusief plaatsing en btw. U heeft dan kunststof of hardhout. Voor een traditionele werkwijze kunt u uitgaan van een prijs die tot 25% hoger ligt. Wilt u weten wat de kosten in uw situatie zouden zijn? Vraag dan gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan door hierboven uw postcode in te vullen.

Een dakkapel plaatsen komt precies

Het plaatsen van een dakkapel komt heel precies. In veel gevallen vraagt het om specifieke deskundigheid en ervaring van een vakman. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat de dakconstructie van uw huis vakkundig aangepast wordt en dat de constructie goed aansluit op het dak. Bent u een (zeer) ervaren doe-het-zelver en gaat u uw dakkapel zelf plaatsen, lees dan in dit artikel meer over:

  • Prefab onderdelen
  • Het doe-het-zelf stappenplan

Prefab onderdelen

Als u zelf uw dakkapel wilt plaatsen, dan kunt u het beste voor een prefab constructie kiezen. U krijgt dan een soort bouwpakket waarbij alle onderdelen van tevoren in de fabriek zijn gemaakt. Zo zet u de constructie ter plekke vlot in elkaar. Dit scheelt een hoop tijd en moeite.

Het doe-het-zelf stappenplan

Voor het zelf plaatsen van uw dakkapel kunt u het onderstaande doe-het-zelf stappenplan gebruiken.

Stap 1: Daksparing

Het begint bij het maken van het gat in het dak: de daksparing. Stem daarbij de breedte van de constructie af op de breedte van uw dakpannen. Zo zorgt u ervoor dat de pannen goed aansluiten op de zijwanden. Zorg bij het verwijderen van een gording (horizontale balk) dat de onder- en bovenliggende gordingen worden verbonden met slapers.

Stap 2: Draagconstructie

Vervolgens maakt u de draagconstructie. Dit kan een houten skelet zijn, maar in het geval van een prefab bouwpakket zit deze constructie al in de losse onderdelen. Bevestig de constructie met speciale balk- en hoekgrijpankers. Onder het maken van de draagconstructie valt ook het plaatsen van het kozijn.

Stap 3: Aftimmeren aan de buitenkant

U kunt nu de buitenzijde afwerken. Doe dit zo snel mogelijk, zodat uw dak weer wind- en waterdicht is. Heeft u prefab onderdelen, dan is veel afwerking al verzorgd. Maakt u de constructie zelf, dan brengt u nu isolatie, dampwerende folie en plaatmateriaal aan. Ook de dakbedekking moet dan worden gelegd. Houdt daarbij rekening met een afschot van 1 tot 2 mm per meter.

Stap 4: Aftimmeren binnenzijde

Het afwerken van de binnenkant kan op diverse manieren. Denk aan gipsplaten, maar ook aan kunststof platen en schroten. Ook het maken van de vensterbank en knieschotten valt onder het afwerken.

Uitbesteden aan de vakman

U kunt er voor kiezen om alleen het aftimmeren van de binnenzijde zelf te verzorgen. U heeft dan toch een flinke klusuitdaging, maar u bent niet verantwoordelijk voor bijvoorbeeld de waterdichtheid of constructie van de dakkapel. Heeft u weinig ervaring met klussen, dan is het verstandig om de constructie door een vakman te laten plaatsen en afwerken. Hoewel hier kosten mee gemoeid zijn, heeft u wel de zekerheid dat het werk professioneel en vlot wordt uitgevoerd. Bovendien geeft een specialist vaak jarenlange garantie. Zo kunt u nog jaren van uw verbouwing genieten.

Offertes vergelijken en een scherpe prijs kiezen

Zelf een dakopbouw plaatsen is niet in alle gevallen goedkoper. De prijzen van specialisten kunnen tot 40% verschillen en dat kan de doorslag geven voor uw keuze. Door offertes te vergelijken kunt u voor een scherpe prijs kiezen en bepalen of u zelf de dakkapel gaat plaatsen, of de klus toch uitbesteedt.