Dakkapel bouwvergunning

Heeft u een bouwvergunning voor uw dakkapel nodig? Hier leest u hoe u een dakkapel bouwvergunning aanvraagt en hoe deze wordt gecontroleerd.

Kosten vergunning dakkapel

Een bouwvergunning voor uw dakkapel kost gemiddeld tussen de € 200 en € 600. Dit komt bovenop de prijs van een dakkapel. De prijs van een dakkapel ligt gemiddeld tussen de € 3.000 en € 6.000. Kiest u voor een standaard afmeting van 1.50 meter hoog en 2.50 meter breed, dan kunt u rekenen op prijzen tussen de € 3.750 en € 4.000.

Advies voor vergunning dakkapel

Wilt u weten of u een vergunning nodig heeft voor uw nieuwe dakkapel en wat deze vergunning precies kost in uw situatie? Vraag dan persoonlijk advies aan een dakkapellen specialist. Een specialist is op de hoogte van alle laatste regels omtrent dakkapel vergunningen in uw regio. Bij ons vraagt u in één klap gratis en vrijblijvend offertes aan van tot wel 4 dakkapellen specialisten in uw regio. Waarom 4 specialisten? De prijsverschillen tussen specialisten kunnen hoog oplopen. Wilt u zeker weten dat u uw dakkapel zo voordelig mogelijk laat plaatsen? Vergelijk dan altijd offertes voordat u met een specialist in zee gaat.

Dakkapel bouwvergunning

Voor het plaatsen van een dakkapel heeft u in een aantal gevallen een bouwvergunning nodig. Dit wordt een omgevingsvergunning genoemd. In dit artikel gaan we in op:

  • Een vergunning nodig?
  • Vergunningsaanvraag indienen
  • De beoordeling van de aanvraag
  • Een verleende vergunning

Dakkapel bouwvergunning

Een dakkapel vergunning nodig?

Een dakopbouw aan de voorkant van uw huis is vergunningplichtig. Om te controleren of u een omgevingsvergunning nodig hebt, kunt u de vergunningcheck invullen. Dit duurt ongeveer 5 minuten.

Vergunningsaanvraag indienen

U kunt de vergunningsaanvraag indienen bij uw gemeente. Ga hiervoor naar de website van uw gemeente of www.omgevingsloket.nl. Bij het omgevingsloket kunt u inloggen met uw DigiD inlogcode. Hier vindt u ook welke gegevens u moet aanleveren. Denk bijvoorbeeld aan een bouwtekening van uw dakkapel. Vaak kunt u het aanvragen van de bouwvergunning ook uitbesteden aan uw dakkapellen leverancier. Hij heeft hier ervaring mee en weet precies wat er nodig is.

Tip: u kunt uw plannen, voordat u een aanvraag indient, met uw gemeente bespreken. Hierdoor kunt u uw kans op het krijgen van een bouwvergunning van tevoren inschatten.

De beoordeling van uw aanvraag

Als u uw aanvraag compleet heeft ingediend, beoordeelt uw gemeente deze aan de hand van de volgende punten:

  • Bestemmingsplan
  • Welstandsnota
  • Bouwbesluit

Bestemmingsplan

In het bestemmingsplan geeft een gemeente aan welke bestemming de grond waarop uw huis staat heeft en welk gebruik is toegestaan.

Welstandsnota

In de welstandsnota legt de gemeente vast waaraan het uiterlijk van uw dakkapel moet voldoen.

Bouwbesluit

In het bouwbesluit staat aan welke bouwtechnische eisen uw dakkapel minimaal moet voldoen. Denk aan veiligheid, gezondheid en comfort.

Een verleende dakkapel vergunning

Binnen 8 weken hoort u van uw gemeente of u een bouwvergunning voor uw dakkapel krijgt. Als u de vergunning krijgt, kunnen uw buren nog 6 weken bezwaar maken. De gemeente heeft dan ook nog 6 weken om hierop te reageren. Wacht dus met de plaatsing van uw dakkapel tot na deze periode. De verleende vergunning is dan onherroepelijk, zodat u uw dakkapel met een gerust hart kunt laten plaatsen.

Dakkapel vergunning

Vergunningsvrij bouwen

Wilt u uw dakkapel graag zonder bouwvergunning laten plaatsen, dan kunt u ervoor kiezen om uw dakkapel vergunningsvrij te bouwen. U bent dan aan allerlei voorwaarden gebonden, zoals een plat dak en ondoorzichtige zijkanten. Maar u heeft geen extra kosten en u hoeft niet te wachten op de vergunning. Uw dakkapellen specialist kan direct aan de slag.

Offertes vergelijken

Gaat u een specialist inschakelen voor het plaatsen van uw nieuwe dakkapel, dan is het verstandig om eerst meerdere offertes aan te vragen. De prijzen van dakkapel specialisten kunnen namelijk wel tot 40% verschillen. Door thuis rustig offertes te vergelijken, kunt u de beste prijs-kwaliteitverhouding voor uw dakkapel kiezen. Vraag hier in één keer gratis en vrijblijvend offertes aan van tot wel 4 dakkapel specialisten bij u in de buurt. Binnen 2 werkdagen heeft u de offertes al in huis en kunt u de prijzen naast elkaar leggen. Kies voor de meest voordelige specialist en binnen een mum van tijd kunt u genieten van uw gloednieuwe dakkapel.