Dakbedekking

De kwaliteit van de dakbedekking is van belang voor een waterdichte dakkapel. Welke opties zijn er, en hoe kiest u het beste materiaal voor de dakbedekking van uw dakkapel?

Prijzen

De prijs van een dakkapel is onder meer afhankelijk van het type dakbedekking. Kiest u voor een dakopbouw met plat dak, dan liggen de prijzen gemiddeld tussen de € 3.500 en € 4.000. We gaan dan uit van een dakkapel met een afmeting van 1.50 meter hoog en 2.50 meter breed. Wilt u liever een schuin dak met bijvoorbeeld dakpannen, houd dan rekening met een meerprijs van 10% tot 15%. Benieuwd naar meer informatie over de kosten van nieuwe dakkapellen? Vul hierboven uw postcode in, dan ontvangt u gratis en vrijblijvend offertes van maximaal 4 dakkapelspecialisten bij u in de regio.

Dakbedekking

Het dak van een dakkapel wordt afgewerkt met dakbedekking. Dit zorgt ervoor dat het dak waterdicht is en dat het onderliggende materiaal goed wordt beschermd. Er zijn verschillende soorten dakafwerking. In dit artikel vindt u de meest gebruikte materialen voor een plat dak en een schuin dak.

Plat dak

Voor de dakbedekking van uw dakkapel met een plat dak kunt u kiezen voor bitumen, EPDM, PVC of polyster.

Bitumen

Platte daken werden vroeger veel met bitumen afgewerkt. Dit materiaal wordt ook wel dakleer genoemd en ging gemiddeld 15 jaar mee. Een nadeel was dat het niet goed bestendig was tegen zonlicht (UV-bestendig). Inmiddels wordt er een stof aan het bitumen toegevoegd (APP of SBS), waardoor de levensverwachting op kan lopen tot 25 jaar. Bitumen is makkelijk te verwerken en daarom geschikt voor lastige dakvormen.

EPDM

EPDM is een veel toegepaste rubberfolie. Dit materiaal is sterk en blijvend elastisch. Daarnaast is EPDM UV-bestendig en bestand tegen grote temperatuursverschillen. De levensverwachting van EPDM is ongeveer 40 jaar.

PVC

PVC is een kunststof waar veel mee gewerkt wordt. U kunt kiezen uit verschillende diktes. Hoe dikker het materiaal, hoe langer het mee gaat. U kunt ook voor verschillende kleuren kiezen. Er wordt veel voor licht grijs gekozen, dat ervoor zorgt dat het in de zomer koel blijft in huis . PVC is licht van gewicht, UV-bestendig en onderhoudsvriendelijk. De levensduur is ongeveer 30 jaar.

Polyester

Polyester is erg populair. U kunt zelfs kiezen een dakopbouw die helemaal van dit type kunststof gemaakt is. Het materiaal wordt naadloos aangebracht, waardoor er geen kans op lekkage is. Ook polyester wordt vaak in lichte kleuren gemaakt. Polyester vraagt nagenoeg geen onderhoud en gaat langer dan 30 jaar mee.

Schuin dak

Heeft u een dakkapel met een schuin dak, dan kunt u voor dakbedekking kiezen uit dakpannen, zink, leien en riet.

Dakpannen

U kunt kiezen voor de klassieke keramische (gebakken) dakpannen of voor strakke betonnen pannen. Dakpannen hebben een technische levensduur van 50 tot 60 jaar, maar gaan in de praktijk vaak langer mee.

Zink

Zink werd vroeger veel gebruikt en is daarom erg geschikt voor oudere huizen. Maar door de strakke en industriële uitstraling wordt het voor nieuwe huizen steeds meer gekozen. Zink is buigzaam en is daarom voor diverse dakvormen, ook platte daken, te gebruiken. Het materiaal heeft weinig onderhoud nodig en is milieuvriendelijk. Het is namelijk volledig recyclebaar. Zink gaat gemiddeld 30 tot 40 jaar mee.

Leien

Leien worden van klei of van kunststof gemaakt. Keramische leien (van klei) gaan net zo lang mee als dakpannen. Leien zijn wel wat duurder dan dakpannen, maar worden vaak gekozen voor de uitstraling.

Riet

Een ander materiaal dat vaak voor de karakteristieke uitstraling wordt gekozen is riet. De levensduur van riet hangt samen met de kwaliteit van het riet, de dikte en de hellingshoek van het dak. Bij een hellingshoek van 50 graden kan het materiaal wel 35 jaar mee gaan.

Kiezen voor afwerking

De dakbedekking van een plat dak wordt op de randen afgewerkt met een daktrim. Dit is een profiel van zink of aluminium, waarbij u kunt kiezen voor een rond of rechthoekige afwerking. Een ronde afwerking wordt een kraaltrim genoemd. We raden u aan om voor een daktrim te kiezen die bij de uitstraling van uw huis en dakkapel past.

Een waterdicht resultaat

Wilt u verzekerd zijn van een waterdicht resultaat, schakel dan een professionele dakkapelspecialist in. Hij weet precies hoe de dakbedekking aangebracht moet worden. Elk materiaal vraagt namelijk om een andere werkwijze. Een belangrijk aandachtspunt hierbij is de afwatering. Om het regenwater goed af te voeren, moet het platte dak van een dakkapel schuin richting de afvoer lopen. Dit heet het afschot en moet 1.5-2 mm per meter zijn.

Offertes vergelijken voor prijsvoordeel

Gaat u zich oriënteren voor uw dakopbouw? We adviseren u om altijd eerst meerdere offertes aan te vragen. De prijzen verschillen namelijk enorm en door te vergelijken kan uw prijsvoordeel oplopen tot wel 40%. Zo kunt u tegen de scherpste prijs een mooie dakkapel met goede dakbedekking laten plaatsen.