Dakkapel plaatsen

Een dakkapel plaatsen kan 1 dag, maar ook enkele weken duren. Uit welke stappen bestaat het plaatsen van uw dakkapel, wat kunt u verwachten en wat zijn de verschillende prijzen?

Prijzen

De prijzen van het laten plaatsen van een dakkapel verschillen per type. Voor een prefab exemplaar kunt u rekenen op gemiddeld € 3.000 tot € 4.500 inclusief de plaatsing en btw. Voor een tradionele werkwijze kunt u uitgaan van een prijs die tot 25% hoger kan liggen. Wilt u weten wat de prijzen in uw situatie zijn? Vraag dan gratis en vrijblijvend tot 6 offertes aan door hierboven uw postcode in te vullen. Door de prijsopgaves te vergelijken kunt u tot wel 40% besparen.

Bouwwijze

Het plaatsen van een dakkapel is het werk van een specialist. Grofweg bestaat de plaatsing uit het inmeten, produceren, plaatsen en afwerken. De werkwijze verschilt per type dakopbouw:

  • Prefab
  • Traditioneel

Prefab is snel klaar

Het laten plaatsen van een prefab dakkapel is meestal snel klaar. Alle onderdelen worden namelijk in de fabriek van tevoren gemaakt. Veel handelingen zijn geautomatiseerd, waardoor de productie al in een aantal dagen klaar kan zijn en de levertijd kort is. Voor de plaatsing van een prefab dakkapel uit 1 deel is een kraan nodig.

Op de dag zelf kunt u uw leverancier al vroeg verwachten. Zij beginnen met het maken van de uitsparing (gat) in het dak en het afvoeren van sloopmateriaal. Daarna wordt het materiaal of de volledige dakopbouw op uw dak getild en begint het afwerken van de aansluitingen en afvoeren. De plaatsing duurt gemiddeld 1 dag.

Traditioneel gebouwd

De plaatsing op traditionele manier betekent dat uw dakkapel ter plekke op uw dak gemaakt wordt. Er geldt hierdoor vrijwel geen levertijd. Allereerst wordt er een uitsparing in uw dak gemaakt en wordt er een basisconstructie gebouwd. Daarna wordt het dak zo snel mogelijk (waterdicht) gemaakt. In de tussentijd wordt uw dak afgedekt met zeil. Tot slot worden alle onderdelen, zoals het kozijn, de zijwangen en de boeiborden, geplaatst en afgewerkt. De plaatsing kan in totaal enkele dagen tot weken duren.

Tip: houd rekening met geluidsoverlast, bijvoorbeeld van machines of de radio van de werkmannen, en eventueel met het plaatsen van een (afval)container. Informeer ook uw buren hier op tijd over.

Afwerking uitbesteden

Na het plaatsen kunt u ook het afwerken van de binnenkant van uw dakkapel uitbesteden aan de vakman. U kunt daarbij denken aan het afwerken van de zijkanten en het plafond. Hierdoor kan de uitstraling goed aansluiten op de afwerking van uw slaap- of werkkamer. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor gipsplaten met een stucwerklaag. Ook het aanbrengen van vensterbanken en het buitenschilderwerk van hout moet u vaak apart afspreken. Houdt er wel rekening mee dat de afwerking extra tijd kost. Afhankelijk van uw wensen kan dit oplopen tot enkele dagen.

Het resultaat controleren

Als het plaatsen van uw dakkapel helemaal klaar is, dan is het verstandig om het resultaat te controleren. Zo kijkt u of het werk volgens de afspraken is uitgevoerd. U kunt dit uitbesteden door een bouwkundige keuring aan te vragen. Hierdoor heeft u juridisch bewijs voor eventuele gebreken. U kunt het werk ook zelf controleren aan de hand van bijvoorbeeld de offerte of verbouwingsovereenkomst. Doe dit bij voorkeur in aanwezigheid van de dakkapellen specialist. Let vooral op het openen en sluiten van ramen, de plek van ventilatieroosters, de kleuren van het materiaal en de afgesproken afwerking.

Offertes vergelijken

Overweegt u extra ruimte en licht in huis, dan is het verstandig om eerst een aantal offertes aan te vragen. Hierdoor krijgt u een goed beeld van de kosten. De prijzen kunnen aanzienlijk verschillen en door te vergelijken kunt u uiteindelijk tot wel 40% besparen op het plaatsen van een nieuwe dakkapel.