Dakkapel kopen

Met een dakkapel creëert u direct meer ruimte in huis. Een dakkapel kopen is een investering, dus het is verstandig om u goed voor te bereiden door informatie in te winnen. Lees in dit artikel meer over dakkapel prijzen, de mogelijkheden en handige bespaartips.

Dakkapel kopen prijzen

Er zijn veel soorten en maten dakkapellen op de markt, met elk een eigen prijskaartje. Het is dus verstandig om op zoek te gaan naar dakkapel prijzen voordat u een dakkapel koopt. De dakkapel kosten lopen flink uiteen. De prijs is onder andere afhankelijk van het materiaal van de dakkapel. Zo liggen de kunststof dakkapel prijzen een stuk lager dan polyester dakkapel prijzen. Ook het type dakkapel is van invloed op de prijs; prefab dakkapel prijzen liggen aanzienlijk lager dan die van maatwerk dakkapellen. Bent u benieuwd wat een dakkapel kopen u gaat kosten? In de onderstaande tabel ziet u de gemiddelde prijzen voor de verschillende soorten dakkapellen met de meest gekozen afmeting van 3 meter.

Materiaal dakkapelPrijs prefab dakkapel
(inclusief plaatsing en btw)
Prijs maatwerk dakkapel
(inclusief plaatsing en btw)
Houten dakkapel 3 meter€ 4.400+ € 1.000 (vanaf € 5.400)
Kunststof dakkapel 3 meter€ 4.000+ € 1.000 (vanaf € 5.000)
Polyester dakkapel 3 meter€ 4.800n.v.t.

Of u op zoek bent naar een standaard dakkapel of een grotere dakkapel van 4 meter, de dakkapel prijzen lopen flink uiteen. Het is dan ook verstandig om de prijzen van verschillende vakspecialisten met elkaar te vergelijken voordat u een dakkapel koopt. Vraag nu gratis en vrijblijvend meerdere op maat gemaakte offertes aan bij vakspecialisten uit de buurt. Zo kiest u de vakspecialist met de beste prijs-kwaliteitverhouding.

dakkapel kopen populair

Soorten dakkapellen

Er zijn twee verschillende soorten dakkapellen: maatwerk en prefab. In Nederland is een prefab dakkapel kopen het populairst, omdat dit de goedkoopste optie is met de langste levensduur. Een houten dakkapel gaat gemiddeld 25 jaar mee, terwijl een kunststof dakkapel een levensduur van 50 jaar heeft.

Maatwerk dakkapel kopen

Als u een maatwerk dakkapel koopt, bouwt een dakkapelspecialist deze ter plekke op het dak van uw huis. Hierdoor biedt een maatwerk dakkapel u vele mogelijkheden in uitvoering, materiaal en afmeting. Ook biedt een maatwerk dakkapel uitkomst voor daken waarop een prefab dakkapel niet mogelijk is, bijvoorbeeld een rieten dak of een te steil of te plat dak. De prijs van een maatwerk dakkapel ligt gemiddeld 25% hoger dan bij het kopen van een prefab dakkapel. Ook duurt het plaatsen van een maatwerk dakkapel soms een hele week, terwijl een prefab dakkapel in één dag geplaatst is.

Prefab dakkapel kopen

De prefab dakkapel is in een fabriek gemaakt en in elkaar gezet, waardoor deze in één geheel bij u thuis aankomt. Dit zorgt voor lagere kosten en snellere plaatsing. Geen wonder dat steeds meer mensen een prefab dakkapel kopen. Het plaatsen van deze dakkapel is in één dag gedaan. De vakspecialist begint ‘s morgens met het maken van een uitsparing in het dak, waarna een hijskraan uw dakkapel op het dak tilt. Als de dakkapel op het dak staat, is het een kwestie van het afwerken, waarna de extra ruimte direct bruikbaar is.

prefab dakkapel kopen

Dakkapel materialen

Voordat u overgaat tot een dakkapel kopen, heeft u de keuze uit verschillende materialen. Zo is er altijd een materiaal dat bij uw huis en wensen past. Bekijk in onderstaande tabel de voor- en nadelen van elke materiaalsoort.

MateriaalVoordelenNadelen
Houten dakkapelUnieke en warme uitstraling
Maatwerk mogelijk
Makkelijk te repareren
Overschilderen mogelijk
Veel onderhoud nodig
Werkt niet brandwerend
Relatief korte levensduur (25 jaar)
Kunststof dakkapelRelatief goedkoop
Weinig onderhoud
Goede isolatie
Lange levensduur (50 jaar)
Schade is lastig te herstellen
Moeilijk over te schilderen met een andere kleur
Niet elke vorm is mogelijk
Polyester dakkapelWeinig onderhoud
Naadloos ontwerp
Goede isolatie
Lange levensduur (50 jaar)
Maatwerk niet mogelijk
Niet elke vorm is mogelijk
Relatief duur

Houten dakkapel kopen

Voor de tijd van kunststof dakkapellen, werd iedere dakkapel traditioneel gebouwd van hout. Tegenwoordig is de warme en authentieke uitstraling de grootste reden om voor een houten dakkapel te kiezen. Desondanks verliest de houten dakkapel terrein aan de kunststof dakkapel, vanwege de hogere kosten en onderhoudsgevoeligheid van hout. Ook heeft hout een minder lange levensduur en isoleert het minder goed dan kunststof en polyester.

Kunststof dakkapel kopen

De kunststof dakkapel is de meest voorkomende soort dakkapel in Nederland. Dit heeft alles te maken met de lage prijs, de lange levensduur en het weinige onderhoud dat nodig is. Ook is een kunststof dakkapel tegenwoordig verkrijgbaar in de zogenaamde houtlook, waardoor het net lijkt alsof het een houten dakkapel is.

Polyester dakkapel kopen

Het verschil tussen een kunststof dakkapel en een polyester dakkapel is niet voor iedereen duidelijk. Polyester dakkapellen zijn immers ook van kunststof gemaakt. Een kunststof dakkapel heeft een houten basisconstructie, waar de polyester dakkapel uit één stuk is gemaakt. Hierdoor is de dakopbouw altijd naadloos. Een polyester dakkapel heeft daarom nog minder onderhoud nodig dan een kunststof dakkapel en is nog meer waterdicht. De prijs van een polyester dakkapel ligt echter wel hoger dan een kunststof dakkapel en maatwerk is niet mogelijk.

kunststof dakkapel kopen

Wat zijn de voordelen van een dakkapel kopen?

Waarom is een dakkapel kopen zo populair? Het antwoord is simpel, een dakkapel plaatsen is een snelle manier om extra woonruimte te creëren. Afhankelijk van het type dakkapel is de dakopbouw in één dag geplaatst en klaar voor gebruik. Sommige huishoudens kiezen zelfs om meerdere dakkapellen te kopen, waardoor de zolder ruimte biedt voor twee slaapkamers. Dit zijn de grootste voordelen van een dakkapel kopen:

  • Extra lichtinval en woonruimte
  • Snel resultaat
  • Stijging van de woningwaarde

Extra lichtinval en woonruimte

Een dakkapel creëert ruimte en verbetert de lichtinval op zolder. De ruimte is niet alleen daadwerkelijk groter, maar oogt hierdoor ook een stuk ruimtelijker. Hierdoor is de donkere zolder opeens geschikt als slaap- of studeerkamer. De ruimtewinst die u boekt is afhankelijk van de helling van het dak van uw huis en de breedte van de dakkapel. Bent u benieuwd hoeveel ruimtewinst u boekt door een dakkapel te kopen? Raadpleeg dan onderstaande tabel.

Hellingspercentage in gradenBreedte dakkapel in metersRuimtewinst in m2
Steil (>55°)32,1
42,8
53,5
Normaal (34° - 45°)34,5
46
57
Plat (<34°)36
48
510

Snel resultaat

Een prefab dakkapel kopen is erg populair omdat het plaatsen een klus is die vaak in één dag is uitgevoerd. Hierdoor heeft u nauwelijks last van de verbouwing en kunt u snel gebruik maken van de extra woonruimte. Het plaatsen van een maatwerk dakkapel neemt tot 4 keer langer in beslag. Deze is in de meeste gevallen binnen een week geplaatst en afgewerkt.

Stijging van de woningwaarde

Doordat een dakkapel kopen voor extra woonruimte zorgt, stijgt ook de waarde van uw woning automatisch. Een taxateur baseert de woningwaarde namelijk onder andere op de beschikbare woonruimte van een woning. Hierdoor is een dakkapel kopen een goede investering die u terugverdient bij verkoop van uw huis.

 

Dakkapel vergunningsvrij plaatsen

Bij een dakkapel kopen is het belangrijk dat je let op de vergunningen die nodig zijn in jouw gemeente. In sommige gemeentes heeft u namelijk een bouwvergunning nodig voor het plaatsen van een dakkapel. De kosten voor een bouwvergunning lopen in sommige gemeentes op tot € 600. Bekijk welke regels er in uw gemeente gelden voor het vergunningsvrij plaatsen van een dakkapel. Wilt u snel nakijken of u een vergunning nodig heeft? Raadpleeg dan de website van het Omgevingsloket. Hier ziet u snel of u een bouwvergunning nodig heeft voor het plaatsen van een dakkapel. Als u een bouwvergunning nodig heeft voor het plaatsen van een dakkapel aan de zij- of voorkant, is het slim om te overwegen om een dakkapel aan de achterkant van het huis te plaatsen. De regels hiervoor zijn vaak soepeler.

Besparen op dakkapel kosten

Ondanks dat een dakkapel kopen een goede investering is, blijft het een hoop geld. Gelukkig zijn er ook mogelijkheden om goedkoper uit te zijn. De belangrijkste manieren om te besparen op een dakkapel kopen zijn:

  • Ga voor een prefab dakkapel

Een prefab dakkapel is vele malen goedkoper dan een maatwerk dakkapel. Wilt u een dakkapel kopen met plat dak in een standaard maat? Ga dan voor een prefab dakkapel om flink op de kosten te besparen.

  • Plaats samen met de buren een dakkapel

Het ligt misschien niet voor de hand om zelf meerdere dakkapellen te plaatsen, maar misschien willen uw buren ook een dakkapel kopen. Door samen een dakkapel te plaatsen, profiteert u van besparingen op de vaste kosten voor het plaatsen van een dakkapel. Er hoeft nu maar één hijskraan gehuurd te worden en u bespaart ook op de voorrijkosten.

  • Offertes vergelijken

Vakspecialisten hanteren vaak een verschillende prijs voor dezelfde klus. Zeker op een concurrerende markt als de dakkapel markt is het de moeite waard om prijzen van verschillende vakspecialisten met elkaar te vergelijken. De prijsverschillen lopen snel op tot enkele honderden euro’s. Door meerdere offertes aan te vragen, kiest u altijd voor de vakspecialist met de beste prijs-kwaliteitverhouding

Wilt u weten wat een dakkapel kopen u gaat kosten? Het is altijd goed om offertes van meerdere dakkapel specialisten met elkaar te vergelijken, zodat u de keuze maakt die het beste op uw wensen aansluit. Vraag daarom vrijblijvend en snel op maat gemaakte offertes aan van tot wel 4 lokale vakspecialisten. Start na het ontvangen van de offertes met het vergelijken van de prijzen en kies zo voor de dakkapelspecialist met het beste aanbod. Zo geniet u binnenkort van meer ruimte op zolder en een prachtige dakkapel.