Vergunningsregels versoepeld voor dakkapellen in Nijmegen

Voor het plaatsen van een dakkapel in Nijmegen worden de vergunningsregels vanaf deze zomer mogelijk versoepeld. Wij leggen u uit hoe ook u vergunningsvrij een dakkapel kunt laten plaatsen.

Dakkapelnieuws uit Nijmegen

Opvallend dakkapelnieuws uit Nijmegen. De gemeente heeft als plan om soepeler om te gaan met vergunningsaanvragen voor verbouwingen. De nieuwe regels zouden gelden voor:

  • Dakkapellen
  • Lichtkoepels
  • Erfafscheidingen.

Woont u in Nijmegen en bent u van plan een dakkapel op uw dak te laten plaatsen, dan is met de nieuwe regels de kans groter dat dit vergunningsvrij kan.

Welstandsversoepeling

De gemeente Nijmegen wil op een andere manier met vergunningsaanvragen omgaan. Woongebieden in de stad zullen worden opgedeeld aan de hand van 4 toetsingsniveaus: Bijzonder, Aandacht, Luw en Vrij. Het voorstel is nog niet definitief, maar als dit wel het geval is, kunnen dakkapellen en dakramen in de gebieden die niet onder Bijzonder of Aandacht vallen, vergunningsvrij geplaatst worden. Zo’n plaatsing van een dakkapel is alsnog niet helemaal regelvrij, er moet wel altijd worden voldaan aan het Bouwbesluit.

Heeft u een omgevingsvergunning nodig?

Normaal heeft u voor het plaatsen van een dakkapel soms een bouwvergunning of omgevingsvergunning nodig. Zo’n vergunning kost tussen de € 200 en € 600. Wilt u weten of u in uw regio wel een omgevingsvergunning nodig heeft, dan kunt u de vergunningscheck doen op het Omgevingsloket.nl.

Vergunningsvrij een dakkapel plaatsen

U kunt ook proberen uw dakopbouw vergunningsvrij te laten plaatsen. Dit is in bepaalde gevallen mogelijk en gebonden aan een aantal eisen. Zo mag de dakopbouw niet aan de voorkant van de woning zitten en niet aan openbaar terrein grenzen, en moet de constructie een plat dak hebben. Wij leggen u graag uit welke eisen er precies worden gesteld om uw dakkapel vergunningsvrij te mogen plaatsen.

U bespaart tijd en geld

Het belangrijkste voordeel van een vergunningsvrije dakkapel is dat u geen geld kwijt bent aan een bouwvergunning. Zo heeft u meer budget over om te investeren in de kwaliteit van de dakopbouw. Daarnaast bespaart het u natuurlijk tijd, omdat een vergunningsaanvraag al met al behoorlijk wat tijd in beslag kan nemen. Zonder vergunningsplicht kan de dakkapelspecialist meteen aan het werk en heeft u sneller resultaat.

Wat vindt u?

Wat vindt u van het besluit van de gemeente Nijmegen? Bent u van mening dat een huiseigenaar altijd zelf mag weten of hij een dakkapel op zijn dak zet, of moeten er welstandsnormen blijven bestaan?

Rate this post