Groot prijsverschil bouwvergunning per gemeente

De prijzen van een bouwvergunning in gemeenten lopen erg uiteen. Zo kost een bouwvergunning in de ene gemeente slechts een paar tientjes, terwijl een andere gemeente wel enkele honderden euro’s kan rekenen.

Prijsverschil is enorm

Voor het uitvoeren van een verbouwing aan een woning is soms een bouwvergunning vereist. Zo kan dit ook het geval zijn bij het plaatsen van een dakkapel. Het aanvragen van een bouwvergunning gebeurt bij de gemeente. Uit een onderzoek van Vereniging Eigen Huis blijkt echter dat het aanvragen van een bouwvergunning in de ene gemeente aanzienlijk duurder kan uitvallen dan in een andere gemeente. Zo betaalt een burger voor het aanvragen van een vergunning voor een kleine verbouwing, bijvoorbeeld een dakkapel, in Alphen aan de Rijn slechts € 37. In de duurste gemeente, Son en Breugel, betaalt iemand voor een bouwvergunning wel € 844. Een enorm verschil van ruim € 800. Ook de kosten van vergunningen voor een nieuwbouwhuis lopen erg uiteen. Hierbij kan het verschil oplopen tot wel € 5.800.

De oorzaak van het prijsverschil

Het grote prijsverschil is te wijten aan de verschillende rekenmethoden die gemeenten hanteren. Omdat het prijsverschil een hoop verwarring kan veroorzaken onder burgers, pleit Vereniging Eigen Huis voor een uniforme rekenmethode. Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken is hier echter geen voorstander van. Volgens de Minister zijn de prijzen een verantwoordelijkheid van de gemeenten zelf. Eerdere pogingen van Minister Plasterk om gemeenten aan te moedigen dezelfde rekenmethode te gebruiken, hebben geen effect gehad. Slechts 20% van de gemeenten hanteert het uniforme rekenmodel.

Het aanvragen van een bouwvergunning is in de afgelopen jaren steeds duurder geworden. Dit jaar is de prijs van een vergunning voor een kleine verbouwing gemiddeld met 2,5% toegenomen. De prijsstijging was het grootst in de gemeente Zundert, waarbij de kosten van een vergunning stegen van € 150 naar € 500. In de gemeenten Alphen aan den Rijn en Leiden daalden de prijzen juist.

Bouwvergunning nodig

Een bouwvergunning kan dus een grote invloed hebben op de totaalprijs van een dakkapel. Een vergunning is echter niet voor elke dakkapel vereist. Een vergunningsvrije dakkapel moet aan enkele eisen voldoen. Zo mag de dakkapel maximaal 1,75 meter hoog zijn en moet de dakkapel aan de achterkant of zijkant van het huis worden geplaatst. Het plaatsen van een vergunningsvrije dakkapel kent veel voordelen. Het aanvragen van een bouwvergunning kost namelijk veel tijd en in sommige gevallen dus ook veel geld. Wilt u toch een op maat gemaakte dakkapel die niet aan alle eisen van een vergunningsvrije dakkapel voldoet, dan leest u hier meer over het aanvragen van een bouwvergunning. Wilt u weten wat de kosten van een bouwvergunning in uw gemeente zijn? Gebruik dan deze handige rekentool van RTL Nieuws.

Rate this post