Minder vergunningen vanaf 1 november

Bent u van plan om binnenkort een dakkapel te laten plaatsen? Dan kan het gunstig zijn om hier nog even mee te wachten. Per 1 november 2014 kunnen huiseigenaren en bedrijven namelijk makkelijker een aan- of uitbouwing doen aan hun woning of pand zónder vergunning.

Uitbouw

De nieuwe regeling die per 1 november van start gaat geldt onder andere voor een uitbouw aan de achterkant van een woning of pand. Deze mag voortaan tot 4 meter vergunningsvrij worden geplaatst, terwijl dit in het verleden slechts tot 2,5 meter zonder vergunning mocht worden gebouwd. Daarnaast wordt het met ingang van november ook mogelijk gemaakt om vergunningsvrij een schuur of bijgebouw in de achtertuin te plaatsen. Een dergelijk bijgebouw kan dienen als tijdelijke woning, waar bijvoorbeeld mantelzorgers of juist de zorgbehoeftigen gebruik van kunnen maken.

Tijdelijke activiteiten

Ook voor tijdelijke activiteiten wordt het proces een stuk eenvoudiger. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het bouwen van noodwinkels of noodlokalen voor een school met een maximale duur van 10 jaar. Voor deze activiteiten gaat de korte procedure van start, zodat de aanvraag van een vergunning binnen 8 weken kan worden afgehandeld. Een grote verandering, aangezien dit met de huidige regels in sommige gevallen zelfs 6 maanden in beslag kan nemen.
Hetzelfde geldt voor vergunningen die in strijd zijn met het bestemmingsplan binnen bestaande gebouwen. Met de nieuwe maatregel kunnen leegstaande kantoorgebouwen bijvoorbeeld makkelijker worden ingezet als studentenflats of een andere gewenste functie krijgen. Door de aanvragen van vergunningen te vereenvoudigen en te versnellen kan het overschot aan leegstaande kantoorpanden worden aangepakt.

Besparing

Door de regels te versoepelen krijgen bewoners en bedrijven meer ruimte voor eigen initiatieven en worden ze niet afgeschrikt door het ingewikkelde woud van regels en procedures. De aannemersbranche kan deze nieuwe regelgeving goed gebruiken. Het aantal bouwvergunningen is sinds het begin van de crisis sterk afgenomen. Elk kwartaal worden er nog geen 1.000 bouwvergunningen verstrekt. Daarnaast betekenen deze maatregelen een verwachte jaarlijkse besparing van € 650.000 op administratieve lasten.

Dakkapel

Ook de regels voor het vergunningsvrij laten plaatsen van een dakkapel worden versoepeld. Hoe dit er precies uit gaat zien is nog niet bekend. Zodra hier meer over bekend is kunt u dit uiteraard lezen op Dakkapel-Weetjes.nl. Wilt u vóór 1 november al een dakkapel laten plaatsen? Dan kan dit in de meeste gevallen ook zonder vergunning, mits u rekening houdt met enkele eisen. Het vergunningsvrij bouwen van een dakkapel is erg gunstig, omdat een bouwvergunning in sommige gemeenten wel ruim € 800 kan kosten. Door dit bedrag te besparen, wordt uw dakkapel een stuk goedkoper.

Wilt u uw dakkapel nóg voordeliger laten plaatsen? Vergeet dan niet om vooraf offertes van verschillende dakkapel specialisten met elkaar te vergelijken. De prijzen van een dakkapel zijn namelijk sterk afhankelijk van de specialist die u kiest. Door het vergelijken van offertes kan het bedrag dat u bespaart zelfs oplopen tot € 1.400 op een dakkapel van € 3.500. Dit is een besparing van wel 40%. Uiteraard is het aanvragen van offertes geheel vrijblijvend en brengen wij u enkel in contact met betrouwbare en ervaren specialisten die naast aantrekkelijk prijzen, ook nog eens de beste kwaliteit bieden.

Rate this post