Van luiers tot dakpannen

Er worden regelmatig nieuwe technologie├źn bedacht om de wereld een stukje duurzamer te maken. In Schotland zijn ze wel erg creatief geweest met recycling. Ze gebruiken luiers voor het maken van dakpannen.

Luiers recyclen

In het Verenigd Koninkrijk worden dagelijks ruim twee miljoen luiers weggegooid. Deze luiers belanden op een enorme afvalberg of worden verbrand. Dit is natuurlijk niet erg milieuvriendelijk. Daar heeft recyclingbedrijf Knowaste daar iets op bedacht. De luiers worden ingezameld en gerecycled tot onder andere dakpannen. De luiers worden eerst onder hoge druk gereinigd. Hierna gaan ze een processor in die ze splitst in plastic en vezels. Van deze grondstoffen kunnen weer andere producten worden gemaakt, waaronder tuinmeubels, karton en dus dakpannen.

Proefproject Schotland

De overheid van Schotland is gestart met een project om deze nieuwe methode te testen. De proef werd gedaan met 36.000 Schotse gezinnen en was erg succesvol. Het recyclen van luiers is heel milieuvriendelijk. Het levert veel energiebesparing op en helpt mee met het verminderen van het broeikaseffect. De producten uit gerecyclede luiers worden nu al verkocht in Canada en komen in de toekomst wellicht ook naar Nederland. Naast luiers worden ook andere absorberende hygi├źneproducten gerecycled, zoals maandverband.

Een grappig weetje: de dakpannen komen niet alleen in het bruin, maar zijn in allerlei kleuren verkrijgbaar.

Duurzaam verbouwen

Wilt u ook een steentje bijdragen aan een duurzame wereld? Een duurzame levensstijl kunt u eenvoudig toepassen in uw alledaagse bezigheden. Ook tijdens een verbouwing is het belangrijk om rekening te houden met het milieu. Lees bijvoorbeeld handige tips om uw verbouwing milieuvriendelijk te maken of laat een duurzame dakkapel plaatsen.

Rate this post