Een dakkapel vergroot uw zolder

Een dakkapel vergroot de ruimte op uw zolder. Naast een dakkapel zijn er nog andere opties om uw zolder meer licht en ruimte te geven.

Van opslagplaats naar leefruimte

Heeft u een zolder met alleen schuine wanden? Als er ook geen daglicht binnenvalt, gebruikt u die zolder waarschijnlijk vooral als opslagplaats. Wat kunt u er ook anders mee? Hoe u ook uw best doet, de ruimte blijft donker en rommelig. Als u meer een leefruimte van uw zolder wilt maken, zou u een dakkapel kunnen overwegen. Maar er zijn nog meer mogelijkheden.

Verschillende opties

Er zijn verschillende opties om uw zolder lichter te maken of de leefruimte te vergroten. U kunt hierbij denken aan een:

  • Dakraam
  • Dakkapel
  • Nokverhoging

Dakraam

De voordeligste mogelijkheid om meer licht in uw zolder te krijgen, is een dakraam. De prijs voor een dakraam van 50 bij 80 cm begint bij € 500, inclusief plaatsing en btw. Het meest voorkomende model in Nederland is het tuimeldakraam. Anders dan met een dakkapel creëert u met een dakraam geen of weinig nieuwe ruimte, maar een dakraam brengt wel veel extra licht en ventilatiemogelijkheid in uw zolder.

Dakkapel

Een dakkapel vergroot het beloopbaar vloeroppervlak op uw zolder. Hiermee kunt u een donkere rommelzolder omtoveren tot een volwaardige slaap- of studeerkamer. De prijzen voor houten dakkapellen beginnen bij € 3000, voor kunststof betaalt u gemiddeld € 500 meer. Met een dakopbouw vergroot u niet alleen uw wooncomfort, ook de waarde van uw huis stijgt hiermee.

Nokverhoging

Heeft u een erg laag dak, dan is een nokverhoging misschien een betere optie dan een dakkapel. Is uw zolder bijvoorbeeld te laag om in te kunnen staan, dan maakt een nokverhoging uw zolder beloopbaar. De nok (de punt) van uw dak wordt verhoogd en soms verschoven. Zo’n ingrijpende verbouwing kost gemiddeld € 8.000 tot € 16.000, maar brengt ook veel extra ruimte in huis.

Wat kiest u?

Heeft u er wel eens over gedacht om de leefruimte op uw zolder te vergroten? Zou u kiezen voor een dakraam, dakkapel of nokverhoging?

Rate this post