Dakkapellen: toen en nu

Dakkapellen zijn inmiddels erg normaal geworden in ons straatbeeld. Er was echter ook een tijd dat dakkapellen pas net bestonden en nog erg uitzonderlijk waren. Lees hier meer over deze historische dakkapellen.

De eerste dakkapellen

De dakkapel bestaat al honderden jaren. In 1464 werd er al een melding gemaakt van een ‘dacveynster’, oftewel een dakkapel. Dakkapellen waren, net als nu, bedoeld om meer licht en lucht in een woning of gebouw te creĆ«ren. Ook gaf een dakkapel een gebouw meer aanzien en werd het als ‘gevelversiering’ gebruikt om indruk te maken. Dakkapellen werden daarom ook vaak geplaatst op stadhuizen en op andere prominente gebouwen. De eerste dakkapellen werden vaak gemaakt van steen. Stenen dakkapellen zijn nu zeldzaam, maar worden af en toe nog gezien op oude gebouwen en huizen.

Veranderingen door de jaren heen

Al vrij snel, namelijk in de zestiende eeuw, werd ook de houten dakkapel in gebruik genomen. Vanaf dat moment werd er ook met de vorm van de dakkapel geƫxpirimenteerd. Zo waren dakkapellen met een schilddak erg populair, maar werden in de achttiende eeuw ook ronde en ovale dakkapellen erg populair. Later zag men ook steeds meer dakkapellen met vleugelstukken en/of een halfronde bovenkant. In de negentiende en twintigste eeuw kwam de strakke vormgeving die we nu veel zien steeds meer naar voren.

Dakkapellen nu

Inmiddels komen dakkapellen erg veel voor in ons straatbeeld. De meest gebruikelijke dakkapellen zijn houten dakkapellen, kunststof dakkapellen en polyester dakkapellen. Dakkapellen met een plat dak komen erg veel voor in Nederland, maar ook dakkapellen met onder andere een schuin dak, ronde of ovale dakkapellen en vierkante dakkapellen worden nog regelmatig gezien. Het is dus terecht om te zeggen dat alle soorten dakkapellen tegenwoordig mogelijk zijn. Van prefab tot maatwerk.

Offertes aanvragen

Wilt u een dakkapel laten plaatsen? Dan is het verstandig om vooraf offertes aan te vragen van meerdere dakkapellen specialisten in uw regio. Door de prijzen van verschillende specialisten met elkaar te vergelijken kunt u tot wel 40% besparen op uw dakkapel.

Rate this post