Het dak van een dakkapel isoleren

Het dak van uw dakkapel kunt u op 3 manieren laten isoleren. Een warm dak constructie is de beste vorm van isoleren, maar welke keuzes heeft u verder?

Een plat dak isoleren

Het isoleren van een plat dak van uw dakkapel kan op 3 verschillende manieren. Misschien heeft u de namen hiervan eerder voorbij zien komen:

  1. Warm dak
  2. Koud dak
  3. Omgekeerd dak

Deze termen roepen de nodige vragen op. Hoe ziet zo’n constructie eruit en wat zijn de voor- en nadelen? En het belangrijkste: wat kunt u het beste kiezen? In dit artikel vindt u de antwoorden.

Warm dak

Bij een warm dak wordt de isolatie op het dakbeschot of andere dragende constructie gelegd. Hier overheen komt de dakbedekking. De isolatie zit dus aan de buitenkant van het dak van de dakkapel. Hierdoor blijft de dakconstuctie, zoals de balken en het dakbeschot, op dezelfde temperatuur als uw huis. Vandaar de naam “warm dak” voor deze vorm van isoleren. Veel gebruikte isolatiematerialen zijn kunststof platen (PIR, PUR en EPS).

Koud dak

Een koud dak is een manier van isoleren waarbij de isolatie aan de onderkant van het dak wordt aangebracht. De dakconstructie zit hierbij dus boven het isolatiemateriaal. Hierdoor wordt het dak niet opgewarmd door de warmte in huis en spreken we dus van “koud dak”. Als isolatiemateriaal wordt er meestal glaswol of steenwol gebruikt.

Let op: als het om een houten dakconstructie gaat, dan is het belangrijk dat er tussen de isolatie en het dakbeschot een paar centimeter ruimte wordt gelaten. Deze ventilatieruimte voorkomt dat warme lucht condenseert in het isolatiemateriaal van de dakkapel.

Omgekeerd dak

Tot slot kunt u kiezen voor een omgekeerd dak. Hierbij wordt de isolatie op de dakbedekking gelegd en afgewerkt met grind of tegels. Het speciale isolatiemateriaal is natuurlijk sterk genoeg om op te lopen en waterdicht. U kunt deze vorm van isoleren zien als een variant op het warme dak. Omdat de isolatie aan de buitenkant zit, blijft ook hier de dakconstructie van de dakkapel warm.

Een nieuwe dakkapel

Als u een nieuwe dakkapel laat plaatsen, dan heeft deze automatisch een warm dak. Deze constructie heeft namelijk de beste isolatiewaarde. Bovendien heeft u door deze manier van isoleren geen risico op bijvoorbeeld vochtproblemen in de constructie. Ook bij het renoveren van een bestaande opbouw, kunt u deze vorm kiezen. Dat ligt voor de hand als de dakbedekking toch al vervangen moet worden. De constructie wordt door het aanbrengen van de isolatie hoger, waardoor u rekening moet houden met extra kosten voor het aanpassen van de dakranden.

Tip: Bent u benieuwd naar de verschillende soorten dakbedekking? Lees dan ons artikel hierover.

Behouden van de dakbedekking

Is de dakbedekking niet aan vervanging toe, dan is het omgekeerde dak een goede keuze. U profiteert hierdoor toch van de voordelen van de warme dakconstructie, terwijl de dakbedekking behouden kan worden. Houd wel rekening met extra hoogte en gewicht van de constructie.

Ook kunt u in dit geval kiezen voor een koud dak. Het aanbrengen van isolatie aan de binnenkant van uw dakkapel is voordelig en vaak een aantrekkelijke klus voor een ervaren doe-het-zelver. Laat u over het renoveren van dakkapellen wel goed informeren, bijvoorbeeld over het gebruik van dampremmende folie. Zo voorkomt u vochtproblemen in de constructie.

Welke optie kiest u?

Bent u van plan uw dakkapel te renoveren of de isolatie van het dak aan te pakken? De vraag is dan welke van de eerder genoemde constructies het beste bij uw situatie past. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een koud dak constructie en de klus zelf uitvoeren, of de klus aan een specialist overlaten. Heeft u nog aanvullende vragen over de verschillende constructies, dan kunt u die hieronder stellen. Het team Dakkapel-Weetjes helpt u graag verder.

Rate this post