Bouwvergunning dakkapel aanvragen wordt eenvoudiger

Het aanvragen van een bouwvergunning voor uw dakkapel kan een tijd- en geldrovende procedure zijn. Het kabinet heeft onlangs een beslissing genomen waardoor dit kan veranderen. Het wordt namelijk eenvoudiger om een bouwvergunning aan te vragen voor uw dakkapel.

Bouwvergunning

In sommige gevallen heeft u een bouwvergunning nodig voor uw dakkapel. Wilt u uw dakkapel bijvoorbeeld aan de voorkant van uw huis laten plaatsen? Dan moet u hiervoor een bouwvergunning aanvragen bij de gemeente. Een bouwvergunning kost tussen de € 200 en € 600. Wanneer u een vergunning heeft aangevraagd, hoort u binnen 8 weken of deze is goedgekeurd. Als de vergunning is goedgekeurd, hebben uw buren nog 6 weken de tijd om bezwaar te maken. Als ze dit doen heeft de gemeente nog 6 weken om hier op te reageren. Na deze periode kunt u uw dakkapel laten plaatsen.

Vergunningsaanvraag wordt eenvoudiger

Het kabinet heeft onlangs akkoord gegeven op het plan van de ministers Schultz, Blok en Kamp om het aanvragen van een bouwvergunning simpeler te maken. Ook moet het eenvoudiger worden om af te wijken van het bestemmingsplan. Dit maakt het ombouwen van lege kantoren naar studentenhuizen of seniorenflats laagdrempeliger. Deze maatregel is erg gunstig voor burgers, omdat dit het laten plaatsen van een dakkapel sneller maakt. Ook voor de gemeenten is deze maatregel voordelig. Zij kunnen namelijk sneller een vergunning afgeven en dit bespaart ongeveer € 650.000 op administratiekosten.

Vergunningsvrij

Een dakkapel kunt u in bepaalde gevallen vergunningsvrij laten bouwen. Wilt u geen vergunning aanvragen voor uw dakkapel? Zorg dan dat uw dakkapel aan de volgende eisen voldoet:

  • Uw dakkapel bevindt zich aan de achterkant of zijkant van uw huis.
  • Uw dakkapel heeft een plat dak en ondoorzichtige zijkanten.
  • De hoogte van de dakkapel is maximaal 1,75 meter.
  • De onderkant ligt tussen 0,5 en 1 meter boven de dakvoet.
  • De bovenkant ligt minimaal 0,5 meter onder de daknok.
  • De zijkanten liggen minimaal 0,5 meter van de zijkanten van het dakvlak en bij een rijtjeshuis minimaal 0,5 meter van een woningscheidende muur.

Lees hier meer over de eisen van een vergunningsvrije dakkapel.

Vergunning dakkapel

Dakkapel plaatsen

Bent u blij met deze maatregel en wilt u een dakkapel laten plaatsen? Vraag dan eerst eenvoudig en kosteloos offertes aan van meerdere dakkapellen specialisten. Door het vergelijken van offertes kunt u wel tot 40% op uw dakkapel besparen.

3.5/5 - (2 stemmen)