Dakkapel isoleren

Door uw dakkapel te isoleren bespaart u op uw energiekosten en profiteert u van meer wooncomfort. Welke voordelen geeft een goed geïsoleerde dakkapel nog meer?

Prijzen

De isolatie is bij de totaalprijs van een nieuwe dakkapel inbegrepen. Nieuwe dakkapellen kosten gemiddeld € 3.000 tot € 6.000 inclusief de plaatsing en 21% btw. Wilt u een bestaande dakopbouw laten isoleren, dan maakt dit vaak deel uit van renovatie. Renoveren is ongeveer 25% tot 50% goedkoper dan nieuw laten plaatsen. Wilt u weten wat de precieze prijzen in uw situatie zijn? Vraag dan kosteloos en vrijblijvend offertes aan door hierboven uw postcode in te vullen.

Isoleren

Isoleren zorgt ervoor dat de warmte binnenshuis blijft. Isolatie is de “jas” van uw huis. In het Bouwbesluit staat dat de isolatiewaarde (Rc-waarde) minimaal 3,5 moet zijn. Hoe hoger de Rc-waarde, hoe meer warmteweerstand de constructie heeft. De isolatiewaarde wordt vooral bepaald door de constructie, het type isolatiemateriaal en de dikte hiervan.

Soorten dakkapellen

Bij de isolatie van een houten dakkapel wordt onderscheid gemaakt tussen warme en koude isolatie. Er is sprake van warme isolatie wanneer het isolatiemateriaal, wat meestal bestaat uit steenwol, zich tussen de houten balken van het frame bevindt. Daarnaast zit er aan de binnenkant van de dakkapel een laag dampdichte folie en wordt er aan de buitenkant van de dakkapel dampdoorlatende folie geplaatst. Bij koude isolatie wordt er gebruik gemaakt van PIR- of PUR-platen, welke bovenop het houten frame van de dakkapel worden bevestigd. Vooral met koude isolatie kan de isolatiewaarde van de dakkapel aanzienlijk verhoogd worden.

Kunststof dakkapellen zijn erg goed geïsoleerd. Kunststof is bestand tegen alle weersinvloeden en het houdt geluid tegen. Er zijn twee soorten kunststof dakkapellen: reguliere kunststof dakkapellen en polyester dakkapellen. Reguliere kunststof dakkapellen zijn gemaakt met een houten basisconstructie. Polyester dakkapellen bestaan daarentegen volledig uit kunststof en zijn daarom nog beter geïsoleerd. Ook zijn polyester dakkapellen uit één stuk gemaakt en het warmteverlies is hierdoor minimaal.

Energiebesparing

Een goede isolatie van uw dakkapel kan veel effect hebben op uw energiekosten. De warmte in een huis stijgt namelijk automatisch. Wanneer uw dak niet goed geïsoleerd is verliest u dus veel warmte in huis. Een goed geïsoleerde dakkapel zorgt ervoor dat de warmte in de winter beter binnen blijft en hierdoor is uw energieverbruik lager. Wilt u optimaal besparen, dan kunt u overwegen om de hele zolder te laten isoleren. Isolatie van een verwarmde zolder met een schuin dak levert voor een gemiddelde woning een besparing op van € 650 op de jaarlijkse energierekening.

Wooncomfort

Isolatie zorgt voor meer wooncomfort in uw huis. U heeft namelijk minder last van tocht en temperatuurwisselingen. Zo blijft een ruimte in de winter door isolatie beter warm en in de zomer juist langer koel. Daarnaast heeft u met goede isolatie ook minder last van geluidsoverlast. Denk aan verkeersgeluiden, maar ook aan een regenbui op het dak van uw dakkapel.

Let op: in een goed geïsoleerd huis gaat de aan- en afvoer van lucht vaak niet vanzelf. Naden en kieren zijn namelijk dicht gemaakt. Zorg er daarom voor dat er goed geventileerd kan worden en kies bijvoorbeeld voor ventilatieroosters. Zo kan vuile lucht afgevoerd en schone lucht aangevoerd worden en voorkomt u vocht- en schimmelproblemen.

HR++ glas

Er gaat veel warmte verloren via ramen. Kies daarom altijd voor HR++ glas in uw dakkapel. HR++ glas isoleert 2,5 keer beter dan standaard dubbel glas. Hierdoor beperkt u het warmteverlies in uw woning en bespaart u op uw energiekosten.

Offertes vergelijken

Als u een verbouwing of renovatie overweegt, dan adviseren wij u om bij meerdere specialisten offertes aan te vragen. De prijzen kunnen tot 40% verschillen. Goed vergelijken kan dus aanzienlijk voordeel opleveren.