Algemeen

Het laten plaatsen van een dakkapel kan erg eenvoudig zijn. Wel is het verstandig om wat voorbereidingen te treffen. Hieronder leest u meer over de zaken waar u op kunt letten als u een dakkapel laat plaatsen.

Extra zaken

Het laten plaatsen van een dakkapel heeft erg veel voordelen. Zo creëert u meer licht en ruimte in huis. Hierdoor kunt u uw stoffige zolderkamer omtoveren in een mooie slaapkamer, kantoor of zelfs woonkamer. Maar er komt ook veel kijken bij het laten plaatsen van een dakopbouw. Zo kunt u wellicht te maken krijgen met de volgende zaken:

  • Opties en accessoires
  • Onderhoud
  • Isolatie
  • Renovatie

Opties en accessoires

Als u een dakkapel laat plaatsen is het verstandig om ook meteen na te denken over eventuele extra opties en accessoires. Deze kunnen dan ook meteen geplaatst worden, wat een hoop extra tijd en moeite scheelt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de afwerking van de constructie of aan extra mogelijkheden, zoals een insectenhor, ventilatierooster of rolluik. Deze extra opties kunnen bijdragen aan het wooncomfort en aan de isolatie van uw woning.

Onderhoud

Als u een dakkapel heeft moet u deze natuurlijk ook onderhouden. Dit hoeft niet veel moeite te kosten. Als u kiest voor een kunststof of polyester exemplaar is een jaarlijkse controle- en schoonmaakbeurt voldoende. Kiest u voor een houten exemplaar? Dan kost het onderhoud wellicht wat meer werk, omdat hout iets gevoeliger is voor vuil en schade. Ook moet het schilderwerk ongeveer eens per 5 jaar opnieuw worden uitgevoerd. Goed onderhoud draagt bij aan een langere levensduur. Het onderhoud is ook eenvoudig uit te besteden aan een specialist door middel van een onderhoudscontract.

Isolatie

Een dakkapel kan bijdragen aan het isoleren van uw zolder, mits u natuurlijk voor een goed geïsoleerd exemplaar kiest. Polyester en kunststof beschikken doorgaans over een hoge isolatiewaarde. Hout is over het algemeen minder goed geïsoleerd. De isolatiewaarde is echter te verhogen door het gebruik van isolatiematerialen. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van HR++ glas in uw ramen. Een goed geïsoleerde dakkapel verhoogt het wooncomfort, omdat de temperatuur in huis constanter blijft. Ook kunt u veel geld besparen op uw energiekosten doordat u minder warmte in huis verliest.

Renovatie

Is uw dakkapel al wat ouder en zijn er onderdelen aan vervanging toe? Overweeg dan eens een renovatie. Een renovatie neemt gemiddeld 1 dag in beslag. De werkzaamheden die hierbij worden uitgevoerd kunnen verschillen per situatie. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van de kozijnen, het plaatsen van dubbel glas of het vernieuwen van de dakbedekking. Als uw dakopbouw er erg slecht aan toe is of als renovatie niet mogelijk is kunt u een vervanging overwegen. De prijzen van vervanging liggen hoger, maar u kunt dan wel weer profiteren van een volledig nieuwe dakopbouw.

Offertes vergelijken

Als u een dakkapel wilt laten plaatsen dan is het verstandig om eerst offertes aan te vragen van meerdere specialisten in uw regio. Door het aanvragen van offertes krijgt u inzicht in de prijzen die de verschillende specialisten rekenen. Hierbij komen ook kostenposten kijken als voorrijkosten, montagekosten en kraanhuur. Door het aanvragen van offertes kunt u tot wel 40% besparen op de kosten van uw verbouwing.